Popcornkola brownie
Description
DU BEHÖVER
Karamelliserade popcorn
- 50 g saltade, poppade popcorn (helst kastrullpoppade!) (0,5 dl opoppade)
- 180 g strösocker (2 dl)
- 50 g smör
- 2 msk havssalt
Browniebotten
- 120 g smör
- 120 g mörk choklad
- 1,5 dl strösocker
- 1,5 dl ljust muscavadosocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 ägg
- 3 dl vetemjöl
- 2 msk kakao
- 1 krm salt
Kola
- 100 g smör
- 270 g strösocker (3 dl)
- 300 g vispgrädde (3 dl)
- 210 g ljus sirap (1,5 dl)
- 1 msk flingsalt
Instruktioner
GÖR SÅHÄR
- Karamelliserade popcorn Smält sockret försiktigt i en stekpanna utan omrörning.
- Tillsätt smöret och rör runt tills det blivit en gyllenbrun, slät massa.
- Häll i popcornen och vänd runt dem, strö över havssaltet och vänd runt lite till. Lägg upp popcornen på bakplåtspapper och dela försiktigt på dem med två gafflar. Låt svalna.
- Browniebotten Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla en fyrkantig form ca 24 cm och täck botten med bakplåtspapper.
- Hacka chokladen och smält tillsammans med smöret över vattenbad.
- Rör i allt socker och 2 ägg. Sikta ner mjöl, kakao och salt och vänd försiktigt ner.
- Häll smeten i formen och grädda i 175 grader i 20 minuter.
Känn med sticka så att brownien är färdig, den ska inte vara kladdig.
Låt svalna. - Kola Häll upp alla ingredienser förutom salt i en kastrull.
- Koka upp och låt koka på medelvärme till smeten når 120 grader. Rör om då och då.
- Spara 1 tredjedel av popcornen till garnering. Hacka 2 tredjedelar smått och lägg på browniebotten, häll sedan över kolan och ställ in i frysen att stelan.
- När kolan svalnat något strör du över resterande hela, karamelliserade popcorn.
- När kolan svalnat helt och stelnat, skär upp bitar, 5x5 cm, och dela i trekanter.
Tips
Har du ingen fyrkantig form går det lika bra med en rund eller rektangulär!