side-area-logo

Kardemummabullar & Chokladbullar

Recommend
GÖR SÅHÄR
  1. Grunddeg bullar Rör ut jästen i den kalla mjölken.
  2. Tillsätt socker, salt och kardemumma och rör runt. Blanda ägget och häll till sist i mjölet.
  3. Låt degen jobba i maskin i ca 7 minuter och klicka sedan i smöret lite i taget. Låt arbeta i 7-8 minuter till.
  4. Låt degen jäsa under plastfolie i 1 ½ - 2 timmar.
  5. Kardemummafyllning (En sats räcker till en grunddeg, vill du göra båda sorters bullar på en deg så är det bara att halvera receptet för fyllningen.) Vispa upp smöret tillsammans med florsocker och kardemumma.
  6. Stjälp upp degen på en mjölad bänk och arbeta degen smidig.
  7. Kavla ut till en rektangel, ca 5 mm tjock. Bred fyllningen på den utkavlade degen och riv över mandelmassan.
  8. Vik ett treslag och kavla ut degen tunt igen. Skär ut smala strimlor på längden och rulla till nystan. Lägg nystanen på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa 1 timma.
  9. Sockerlag Koka upp vatten och socker till sockerkristallerna smält.
  10. Gräddning Sätt ugnen på 200 grader. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker.
  11. Grädda bullarna i 10-15 minuter tills de har fått fin färg. Pensla bullarna direkt med sockerlagen så håller de sig saftiga längre. Låt svalna på galler.
  12. Chokladfyllning (En sats räcker till en grunddeg, vill du göra båda sorters bullar på en deg så är det bara att halvera fyllningen.) Blanda ihop smör, florsocker och hasselnötskrämen.
  13. Stjälp upp den jästa degen på en mjölad bänk och arbeta degen smidig.
  14. Kavla ut till en rektangel, ca 5 mm tjock. Bred fyllningen på den utkavlade degen och strössla över chokladknapparna. Vik ett treslag och kavla ut degen tunt igen.
  15. Skär ut remsor ca 1 cm breda. Tvinna dem och snurra runt till knutar.
  16. Lägg knutarna på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa 1 timma.
  17. Gräddning Sätt ugnen på 200 grader.
  18. Pensla bullarna med ägg och grädda bullarna i 10-15 minuter tills de har fått fin färg. Pensla bullarna direkt med sockerlagen så håller de sig saftiga längre. Rulla dem i strösocker och låt svalna på galler.
Taggar
Description
DU BEHÖVER
Grunddeg bullar
  • 50 g jäst
  • 5 dl kall mjölk
  • 150 g socker
  • 1,5 tsk salt
  • 1 ägg
  • 2 msk kardemummakärnor, mortlade
  • 950 g vetemjöl special
  • 150 g smör, rumstempererat
Kardemummafyllning
  • 150 g smör, rumstempererat
  • 75 g florsocker
  • 30 g nystött kardemumma
  • 50 g mandelmassa
  • Ägg till pensling
  • Pärlsocker
Chokladfyllning
  • 25 g smör, rumstempererat
  • 1 msk florsocker
  • 150 g hasselnötskräm
  • 100 g chokladknappar
Sockerlag till pensling
  • 1 ½ dl socker
  • ½ dl vatten
Tips
Ska bullarna inte ätas direkt kan de frysas efter jäsning, styckfrysas och tas fram och gräddas senare. Tänk då på att de kan behöva några extra minuter i ugnen!