- 4 g gelatinpulver (2 tsk)
- 30 g kallt vatten (2 msk)
- 200 ml koncentrerad flädersaft
- 125 ml torrt, mousserande vitt vin
Fläderbonanza med mousserande jordgubbar och spröda havreflarn
Donec ac tristique
Description
Du behöver:
Fläderjelly
Flädermousse
- 2 g gelatinpulver (1 tsk)
- 15 g kallt vatten (1 msk)
- 54 g äggulor (3 st)
- 90 g strösocker (1 dl)
- 1,5 g vaniljsocker (0,5 tsk)
- 50 g koncentrerad flädersaft (0,5 dl)
- 100 g vispgrädde (1 dl)
- 200 g crème fraîche (2 dl)
- 0,5 ekologisk citron, rivet skal från
Spröda havreflarn
- 100 g smör
- 90 g havregryn (3 dl)
- 135 g strösocker (1,5 dl)
- 5 g bakpulver (1 tsk)
- 9 g vetemjöl (1 msk)
- 55 g ägg (1 st)
Mousserande jordgubbar
- 125 g jordgubbar
- 150 g torrt, mousserande vitt vin
- 27 g florsocker (3 msk)
Servering
- 1 dl vispgrädde
- jordgubbar
Instruktioner
Gör så här
- Fläderjelly
Blanda gelatinpulver med vatten och låt svälla i några minuter. - Hetta under tiden upp flädersaften till precis under kokpunkten. Ta från plattan och blanda ner gelatinet, rör om tills det lösts upp. Häll över saften i en kall bunke/karaff och ställ in i kylen för att svalna.
- När saften svalnat (troligtvis när du är klar med moussen) häller du försiktigt i det mousserande vinet och rör om lite lätt.
- Flädermousse
Blanda gelatinpulver med vatten och låt svälla några minuter. Vispa äggulor, strösocker och vaniljsocker pösigt. - Hetta upp flädersaften till precis under kokpunkten. Ta från plattan och blanda ner gelatinet, rör om tills det lösts upp.
- Vispa grädden. Blanda det pösiga äggvispet tillsammans med grädde, crème fraîche och rivet citronskal. Häll ner flädersaften i en tunn stråle under omrörning och rör tills det är en jämn smet. Häll upp moussen i portionsskålar, täck över och ställ in i frysen i ca 30 minuter.
- Häll på fläderjellyn över moussen, häll på baksidan av en sked för att undvika att jellyn åker ner i moussen.
- Spröda havreflarn
Sätt ugnen på 200 grader (175 grader i varmluft). - Smält smöret i en kastrull. Blanda i alla torra ingredienser. Blanda sedan i ägget och rör runt. Klicka ut små rundlar, 1,5 tsk, på bakplåtspappersklädd plåt. Lägg klickarna glest då de flyter ut mycket under gräddning!
- Grädda ca 5 minuter mitt i ugnen, men ha ordentligt uppsikt, de bränns vid lätt. Låt svalna.
- Mousserande jordgubbar
Snoppa jordgubbarna och dela i tunna skivor. Lägg i en skål tillsammans med vinet och florsockret, blanda lite lätt så att florsockret löses upp. Låt vila i marinaden till servering. - Montering
Vispa grädden till lagom konsistens. - Lägg en mousserad jordgubbsskiva på gelén och lägg sedan på ett havreflarn över skålen. Spritsa på lite grädde och lägg på en halv jordgubbe.
Tips
Låt det vita vinet stå i kylskåpet 1 en timme innan du använder det :)