Cupcakes med citron, hallon & vit choklad
Description
DU BEHÖVER
Muffins
ca 18 stycken
- 360 g vetemjöl (6 dl)
- 270 g strösocker (3 dl)
- 1 msk vaniljsocker
- 1,5 tsk bakpulver
- 1 tsk bikarbonat
- 1 tsk salt
- 2 ägg
- 225 g mjölk (2 ¼ dl)
- 120 g solrosolja (eller annan neutral olja)
- 125 g hett vatten (1 ¼dl)
- 1-2 ekologiska citroner, skalet av
- 200 g färska eller frysta hallon
Marängsmörkräm med vit choklad
- 150 g äggvita
- 200 g strösocker
- 1,5 msk vaniljsocker
- 1 nypa salt
- 400 g osaltat smör, rumstempererat
- 150 g vit choklad
Instruktioner
GÖR SÅHÄR
- Muffins Sätt ugnen på 150 grader.
- Blanda alla torra ingredienser i en bunke och vispa ihop ägg, mjölk och olja i en annan. Tillsätt vätskan i de torra ingredienserna och blanda till en jämn smet.
- Vispa i det heta vattnet och riv sedan i citronskalet och blanda väl.
- Lägg frysta hallon i botten av muffinsformen och fyll sedan med smet (använd gärna en muffinsplåt), ca ½ dl i varje form.
- Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter. Känn med en sticka så att de är torra. Låt svalna på galler.
- Marängsmörkräm Smält chokladen över vattenbad och låt svalna.
- Vispa lätt ihop äggvita, socker, vaniljsocker och salt i en bunke (gärna rostfri) och värm över vattenbad till 60-65 grader. Rör om då och då.
- Vispa upp den varma smeten tills den har svalnat och blivit en fast och blank maräng, ca 10 minuter. Klicka sedan i smöret, lite i taget, under långsam vispning och fortsätt vispa till en len och jämn kräm.
- Tillsätt den svalnade chokladen i en jämn stråle under långsam vispning. Skrapa ned det som hamnar på kanterna för att undvika att chokladen stelnar och krämen blir klumpig.
- Dekoration Fyll en spritspåse med valfri tyll med krämen och spritsa på muffinsen.
- Toppa med färska eller frystorkade hallon.
Tips
Byt ut hallonen mot blåbär, jordgubbar eller andra bär för lite omväxling.För gluten- och laktosfritt alternativ →
Byt ut mjölet mot glutenfri mix och byt ut mjölk och smör mot laktosfria alternativ!