Pepparkaksrulltårta
Sätt ugnen på 225 grader. Klä en plåt med bakplåtspapper.
Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke och tillsätt sedan kryddorna. Sikta ned dem i mjölblandningen. Vänd försiktigt ned mjöl- och kryddblandningen i äggsmeten och blanda till en jämn smet.
Bred ut smeten jämnt med hjälp av en spatel på bakplåtspappret, se till att smeten inte går utanför pappret. Grädda i 225 grader i ca 5 minuter. Ta ut rulltårtan och låt den vila en minut på galler. Vänd sedan upp den på ett annat bakplåtspapper och dra försiktigt av bakplåtspappret. Pensla bakplåtspappret försiktigt med lite kallt vatten så lossnar det lättare!
Fyllning
Vispa färskost, smör och florsocker till en jämn smet.
Blanda lingon med socker och låt stå medan du brer på på rulltårtan, lämna 3 cm på kortsidan. Fördela de rårörda lingonen jämnt över fyllningen och rulla sedan ihop tårtan från kortsidan, börja med sidan där det inte är någon fyllning.
Lägg rulltårtan med skarven nedåt, rulla in i bakplåtspappret och låt vila i kylen. Skär till kanterna så de blir jämna.
Vit chokladganache
Hacka chokladen fint och lägg i en bunke. Koka upp grädde, honung och smör, ta av från plattan direkt när du ser första bubblan. Häll den varma blandningen över chokladen och låt stå någon minut. Mixa slätt med en stavmixer och ställ kallt i 30 minuter. När blandningen svalnat och fått en bredbar konsistens brer du den på rulltårtan så den är helt täckt. Använd en liten spatel för att jämna till ytan. Ställ kallt.
Maränger
Täck en plåt med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 200 grader och lägg ett bakplåtspapper i en långpanna. Häll ut sockret och ställ in i ugnen i ca 5 minuter till sockret börjar smälta i kanterna. Det varma sockret gör att det löses lättare i äggvitorna och marängerna blir blankare och vitare.
Väg upp äggvitorna i en ren och torr bunke (gärna rostfri) och börja vispa långsamt, öka hastigheten när små fast bubblor bildas. Fortsätt vispa en stund, men sluta innan smeten blivit till en bomullsaktig-konsistens!
Ta ut sockret ur ugnen och sänk gradantalet till 100 grader, låt luckan vara lite öppen så sjunker temperaturen snabbare.
Fortsätt vispa och tillsätt sockret, 1 matsked i taget. När allt socker är tillsatt fortsätter du vispa på hög hastighet i 5-7 minuter tills det bildas en blank och slät marängsmet.
Färga efter tycke och smak och spritsa önskade former på den bakplåtspappersklädda plåten. Grädda i 100 grader ca 30-40 minuter, marängerna är klara när de släpper från bakplåtspappret.
Candy Melts-dekor
Till detta behöver du gröna, röda och vita Candy Melts. Får du inte tag på det går det även att använda vit choklad som färgas med pulverfärg men Candy Melts är väldigt lättarbetat!
Smält Candy Melts över vattenbad, ett vattenbad för varje färg. Förbered en plåt eller bricka med bakplåtspapper att göra dina dekorationer på.
När dina Candy Melts smält, ta en klick med en tesked och lägg ut på bakplåtspappret och dra ut klicken med teskeden (eller med en pensel). Gör så många du önskar i varje färg. Spara lite av varje färg och ringla över din Bouche Noelle
Dekorering
Dekorera din bûche de moël med vit chokladganache, maränger och Candy Melts-dekorationer.