side-area-logo

Galaxkaka

Recommend
GÖR SÅHÄR
  1. Mördegskakor Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Rör smör, florsocker och vaniljsocker pösigt i assistent med vinge. Tillsätt vete- och potatismjölet lite i taget och rör kraftigt hela tiden.
  3. Kavla ut degen tunt och tryck ut små rundlar, ca 5 cm, och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
  4. Grädda mitt i ugnen i ca 6-7 minuter. Låt kakorna svalna på galler.
  5. Chokladfyllning Rör ihop smör, socker och havregryn i en assistent med vinge, vispa tills havregrynen går sönder! Blanda i vaniljsocker och kakao och tillsätt till sist kallt kaffe, smeten ska vara ganska smidig så att den går att spritsa.
  6. Montering Spritsa ut ett jämnt lager chokladfyllning, ca 1 cm tjockt, på en mördegsfyrkant och lägg ihop med en annan till en dubbel kaka. Se till att fyllningen är kant i kant med mördegskakan. Gör likadant med resterande kakor. Ställ kallt och börja med kristyren.
  7. Kristyr Vispa upp äggvitan lätt för hand. Sikta ner florsocker, lite i taget, samt citronsaft och arraksarom. Vispa försiktigt hela tiden och fyll på med florsocker till du fått en bra konsistens. Den ska vara matt och bilda toppar när den är klar.
  8. Fördela kristyren i tre skålar och färga en del svart och en del blå. Låt den tredje delen vara vit, den behövs inte så mycket av.
  9. Fyll tre små spritspåsar med kristyren och klipp små hål, eller använd små runda tyllar.
  10. Spritsa en svart kant längst ut på kakorna, låt kanten stelna något och fyll sedan hela kakan med svart och blått. Använd en tandpetare för att göra ett marmorerat mönster. Gör sedan små prickar med den vit kristyren så det ser ut som en stjärnhimmel.
Description
DU BEHÖVER
Mördeg
  • 100 g smör
  • 30 g florsocker (0,5 dl)
  • 8 g vaniljsocker (1 msk)
  • 75 g vetemjöl (1,25 dl)
  • 80 g potatismjöl (1 dl)
 
Chokladfyllning
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 135 g strösocker (1,5 dl)
  • 90 g havregryn (3 dl)
  • 3 g vaniljsocker (1 tsk)
  • 18 g kakao (3 msk)
  • 1,5 g havssalt (0,5 tsk)
  • 45 g kallt kaffe (3 msk)
 
Kristyr
  • 30 g äggvita, rumstempererad
  • ca 120-180 g florsocker (2-3 dl)
  • 5 g citronsaft (1 tsk)
  • några droppar arraksarom
  • svart och blå pastafärg
 
Instruktioner
<h5>GÖR SÅHÄR</h5>
<ol>
<li><strong>Mördegskakor </strong>Sätt ugnen på 175 grader.</li>
<li>Rör smör, florsocker och vaniljsocker pösigt i assistent med vinge. Tillsätt vete- och potatismjölet lite i taget och rör kraftigt hela tiden.</li>
<li>Kavla ut degen tunt och tryck ut små rundlar, ca 5 cm, och lägg på en plåt med bakplåtspapper.</li>
<li>Grädda mitt i ugnen i ca 6-7 minuter. Låt kakorna svalna på galler.</li>
<li><strong>Chokladfyllning </strong>Rör ihop smör, socker och havregryn i en assistent med vinge, vispa tills havregrynen går sönder! Blanda i vaniljsocker och kakao och tillsätt till sist kallt kaffe, smeten ska vara ganska smidig så att den går att spritsa.</li>
<li><strong>Montering </strong>Spritsa ut ett jämnt lager chokladfyllning, ca 1 cm tjockt, på en mördegsfyrkant och lägg ihop med en annan till en dubbel kaka. Se till att fyllningen är kant i kant med mördegskakan. Gör likadant med resterande kakor. Ställ kallt och börja med kristyren.</li>
<li><strong>Kristyr </strong>Vispa upp äggvitan lätt för hand. Sikta ner florsocker, lite i taget, samt citronsaft och arraksarom. Vispa försiktigt hela tiden och fyll på med florsocker till du fått en bra konsistens. Den ska vara matt och bilda toppar när den är klar.</li>
<li>Fördela kristyren i tre skålar och färga en del svart och en del blå. Låt den tredje delen vara vit, den behövs inte så mycket av.</li>
<li>Fyll tre små spritspåsar med kristyren och klipp små hål, eller använd små runda tyllar.</li>
<li>Spritsa en svart kant längst ut på kakorna, låt kanten stelna något och fyll sedan hela kakan med svart och blått. Använd en tandpetare för att göra ett marmorerat mönster. Gör sedan små prickar med den vit kristyren så det ser ut som en stjärnhimmel.</li>
</ol>
Tips
För att få helt rätt konsistens på kristyren krävs det lite övning. Det är bättre att blanda i för lite florsocker till en början, det går alltid att göra kristyren tjockare men inte tunnare!