side-area-logo

Chokladcupcake med Ballerina Kladdkaka

Recommend
GÖR SÅHÄR
  1. Muffins Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull.
  2. Sikta ner kakao i en bunke och blanda i sockret. Tillsätt smält smör, sirap, mjölk och ägg och vispa ihop.
  3. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en bunke och sikta ner blandningen i smeten. Rör till en jämn smet.
  4. Lägg en liten klick smet i varje muffinsform, lägg på en Ballerina Kladdkaka och fyll sedan på med smet så att kexet täcks. Det går åt ungefär en halv deciliter smet per muffins. Använd gärna en muffinsplåt så håller de formen!
  5. Grädda mitt i ugnen i cirka 17 minuter. Låt svalna på galler.
  6. Smörkräm Finhacka chokladen och smält över vattenbad eller i mikron. Låt svalna något.
  7. Vispa smör och florsocker vitt och riktigt fluffigt i en bunke – ju längre desto bättre, men minst 10–15 minuter. Dela upp smörkrämen i två bunkar, en till vanilj och en till choklad.
  8. Häll i den smälta chokladen i en tunn stråle under långsam vispning i den ena bunken. Tillsätt äggulan och fortsätt vispa till en jämn och fin smörkräm. Ställ i kylskåpet i cirka 15 minuter för att den ska stelna något och bli lättare att spritsa.
  9. Gör under tiden vaniljsmörkrämen, bara tillsätt vaniljsocker och vaniljpulver under vispning.
  10. Montering Ta fram en bit plastfolie, bred ut vaniljsmörkrämen och bred sedan ut chokladsmörkrämen på. Rulla ihop, klipp av ena kanten och sätt ner i en spritspåse med önskad tyll.
  11. Krossa några Ballerina Kladdkaka för hand eller i mortel och strö över cupcakesen. Eller varför inte toppa med ett helt kex?
 
Taggar
Description
DU BEHÖVER
Cupcake
  • 75 g smör
  • 1,5 dl kakao
  • 2 dl strösocker
  • ½ dl ljus sirap
  • 2 ½ dl standardmjölk, 3 %
  • 1 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ½ tsk salt
  • 2 paket Ballerina Kladdkaka
Choklad & vaniljsmörkräm
  • 300 g smör
  • 75 g florsocker
  • 2 msk vaniljsocker
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 150 g mjölkchoklad
  • 1 äggula
Till dekorering
  • Ballerina Kladdkaka, krossade
Instruktioner
<h5>GÖR SÅHÄR</h5>
<ol>
<li><strong>Muffins</strong> Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull.</li>
<li>Sikta ner kakao i en bunke och blanda i sockret. Tillsätt smält smör, sirap, mjölk och ägg och vispa ihop.</li>
<li>Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en bunke och sikta ner blandningen i smeten. Rör till en jämn smet.</li>
<li>Lägg en liten klick smet i varje muffinsform, lägg på en Ballerina Kladdkaka och fyll sedan på med smet så att kexet täcks. Det går åt ungefär en halv deciliter smet per muffins. Använd gärna en muffinsplåt så håller de formen!</li>
<li>Grädda mitt i ugnen i cirka 17 minuter. Låt svalna på galler.</li>
<li><strong>Smörkräm</strong> Finhacka chokladen och smält över vattenbad eller i mikron. Låt svalna något.</li>
<li>Vispa smör och florsocker vitt och riktigt fluffigt i en bunke – ju längre desto bättre, men minst 10–15 minuter. Dela upp smörkrämen i två bunkar, en till vanilj och en till choklad.</li>
<li>Häll i den smälta chokladen i en tunn stråle under långsam vispning i den ena bunken. Tillsätt äggulan och fortsätt vispa till en jämn och fin smörkräm. Ställ i kylskåpet i cirka 15 minuter för att den ska stelna något och bli lättare att spritsa.</li>
<li>Gör under tiden vaniljsmörkrämen, bara tillsätt vaniljsocker och vaniljpulver under vispning.</li>
<li><strong>Montering</strong> Ta fram en bit plastfolie, bred ut vaniljsmörkrämen och bred sedan ut chokladsmörkrämen på. Rulla ihop, klipp av ena kanten och sätt ner i en spritspåse med önskad tyll.</li>
<li>Krossa några Ballerina Kladdkaka för hand eller i mortel och strö över cupcakesen. Eller varför inte toppa med ett helt kex?</li>
</ol>
&nbsp;
Tips
Har du inte tid eller tålamod att göra smörkräm? Gör endast muffinsen och bjud på, underbart gott!